Zobacz temat |
Strona 2 z 2: 12
|
Komunikaty czwartkowe
|
|
sq8mfv |
Dodany dnia 08/02/2012 23:38
|
Nowy na forum Postów: 13 Data rejestracji: 11.03.2009 |
A wiec jeśli się uda, jutro przed komunikatem tu na forum wkleję adres pod którym będzie transmisja. |
|
|
M0WQX |
Dodany dnia 08/02/2012 23:56
|
Często piszący Postów: 258 Data rejestracji: 25.05.2006 |
Wystarczy, że podasz link lub aplikację Flash lub inną ja zadbam o to, aby streaming był na stronie RAL . Mamy ku temu odpowienie narzędzia, których mogą nam pozazdrościć inne strony oparte na CMS-FUSION do tej pory bajery nie były wykorzystywane na stronie. Prosze o kontakt przed streamem celem ustalenia szczegółów. Dane w profilu lub zakładce Skład Zarządu i KR. |
|
|
sq8mfv |
Dodany dnia 09/02/2012 12:50
|
szczegóły podałem na maila. Połączony z 09.02.2012 21:21: komunikat online dostępny jest: http://178.212.21... wystarczy poniższy plik wkleić do niemal dowolnego odtwarzacza i można słuchać na żywo. Edytowane przez sq8mfv dnia 09/02/2012 19:21 |
|
|
M0WQX |
Dodany dnia 09/02/2012 19:35
|
No niby git, bo widziałem się jako jeden ze słuchaczy teraz wiedze 0 no i nie idzie stream. Chyba cóś nie smefruje. No i niestety nic nie słyszałem czyli tak jak myślałem jak nie zapłacisz to nie będziesz miał Edytowane przez M0WQX dnia 09/02/2012 21:44 |
|
|
sq8pkk |
Dodany dnia 09/02/2012 22:34
|
Piszący Postów: 151 Data rejestracji: 21.10.2010 |
Idzie idzie :-) Kilka sekund opóźnienia ma ale coś gada.
Vy 73!
Paweł SQ8PKK |
|
|
M0WQX |
Dodany dnia 09/02/2012 22:42
|
No to mam stream zablokowany nic nie poradzę. Nawet nie sprawdzę czy podlinkowanie na RAL działa. Musze sie wycofać z obietnic, sprawdzić nie mogę, a co dopiero diopasowanie modułu. Niech podlinkowanie zostanie. Z mojej strony wyczerpałem możliwości. Może czas przekazać admistraturę techniczną osobom z lepszym netem. Złożę stosowne pismo w tej sprawie. Cieszę się jednak, że próba komunikatu on line poszła pomyślnie. |
|
|
sq8pkk |
Dodany dnia 09/02/2012 22:52
|
Piszący Postów: 151 Data rejestracji: 21.10.2010 |
Jak poszedł komunikat nie wiem. Dopiero dorwałem się do neta, radio ostatnio u mnie wcale nie działa. Ale streaming w winampie działa na podanym adresie i znamiennik "pika" od czasu do czasu na SR8L. Więc technicznie chyba jest ok.
Vy 73!
Paweł SQ8PKK |
|
|
SQ8EP |
Dodany dnia 10/02/2012 11:19
|
Nowy na forum Postów: 3 Data rejestracji: 25.10.2009 |
Hmm, ale co mi po streamie jeśli podczas nadawania komunikatu nie będę miał dostępu ani do komutera ani do radia... Komunikaty trzeba nagrywać i umieszczać w razie możliwości szybko. Odpuśćmy więc trochę z upiększaniem komunikatów, a jestem pewien że będą się pojawiać szybciej, i przy okazji zachowamy atmosferę taką jaka panowała w dniu komunikatu. Samo nagranie jak Andrzej wspomniał nie jest kłopotem. Widzę że problem największy jest z przygotowaniem komunikatu który jest później zamieszczany. Przygotowanie komunikatu w tej chwili polega na: wycinaniu przerw, wycinaniu zająknięć, wycinaniu głośniejszych oddechów oraz dmuchnięć w mikrofon osoby wypowiadającej się, wyrównywaniu poziomów poszczególnych wypowiedzi itd itp..., później kompresja - ale to małe piwo. W sumie przygotowanie komunikatu to zabawa na 2 - 3 godz. Moim zdaniem sami powinniśmy zadbać o jakość swojego sygnału i wypowiedzi. Co do formatu plików byłbym raczej za mp3 z tego względu że vma niektóre odtwarzacze mogą nie obsługiwać, wtedy można komunikat odsłuchać np. na spacerze |
|
|
sp8onu |
Dodany dnia 11/02/2012 20:33
|
Członek OT 20 PZK Postów: 16 Data rejestracji: 15.05.2009 |
Odsluchalem tzw.komunikatu zrobionego na surowo i chce takich komunikatow sluchac caly czas to moim zdaniem oddaje atmosfere jak bym sluchal na zywo i o to chodzi nie musze uslyszec jak to kiedys bywalo -(kanal lewy ,kanal prawy) 100% zadowolenia i tak dalej . pozdrawiam kazik F/SP8ONU |
|
|
sq8mfv |
Dodany dnia 11/02/2012 21:07
|
Tak jak zapowiadałem, komunikaty będą umieszczane w miarę możliwości w ciągu kilku - kilkunastu godzin po audycji w formie surowej, zaś potem w miarę możliwości będą obrobione i plik zostanie podmieniony. Co do zmiany formatu, niestety MP3 zajmuje więcej miejsca i zbliżonej jakości plik mp3 będzie miał bitrate ok 48kbit/s co daje 6KB/s, a jako że mam ograniczenie wgrywania pliku do 8MB daje nam tylko niecałe 23minuty nagrania (zwykle nagranie to 30-40minut). Co do samej obróbki, to wcale nie jest tak jak pisze SQ8EP, że: Przygotowanie komunikatu w tej chwili polega na: wycinaniu przerw, wycinaniu zająknięć, wycinaniu głośniejszych oddechów oraz dmuchnięć w mikrofon osoby wypowiadającej się, wyrównywaniu poziomów poszczególnych wypowiedzi itd itp..., W takim wypadku obróbka trwała by jakieś 6h. Mi chodzi o wycięcie długich (ponad sekundowych) przerw, długich przeszkadzających zająknięć, obcięcia początku i końca i zwiększenia głośności wypowiedzi osób które mają cichą modulację, co wiąże się z przesłuchaniem komunikatu i na bieżąco poprawianiem tego co się słyszy. Zwykle zajmuje to ok 1,5-2h |
|
|
sq8bgr |
Dodany dnia 22/03/2013 12:45
|
Członek OT 20 PZK Postów: 135 Data rejestracji: 07.12.2011 |
Odświeżę temat bo ostatni komunikat musiałem odsłuchać z pliku dostępnego na portalu RAL, a jakość tego jest tragiczna. Marek WQX z tego co zrozumiałem uwolnił sporo miejsca na serwerze więc może udałoby się archiwizować komunikaty w lepszej (czytaj normalnej) jakości. Ja rozumiem, że to zajmie więcej miejsca ale można ustalić, że np. po 3 miesiącach komunikaty będą z portalu usuwane, miejsca więc nie będzie strasznie ubywało, a przynajmniej ktoś kto nie ma możliwości wysłuchać komunikatu na żywo via radio i musi korzystać z archiwum, z tego archiwum będzie mógł skorzystać w pełni, a nie domyślać się co przy niektórych wypowiedziach autor miał na myśli. Ja wiem, że darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda, ale mimo wszystko mógłby ten darowany koń być "czytelniejszy" Arek, SQ8BGR. Pozdrawiam.
|
|
|
sq8mfv |
Dodany dnia 14/05/2013 20:52
|
Z powodu awarii sprzętu, ostatnich 2 komunikatów niestety nie będzie. Jak tylko sprzęt wróci z reklamacji komunikaty będę nagrywał tak jak wcześniej. Tym czasem wspomoże mnie SP8WQX |
|
|
SP8MS |
Dodany dnia 12/03/2016 22:40
|
Nowy na forum Postów: 19 Data rejestracji: 21.01.2015 |
Po blisko trzech latach ciszy w tym wątku, zrobię trochę "hałasu" ... Odsłuchuję wszystkie nagrania komunikatów czwartkowych (nie mam możliwości na żywo) i zastanawiam się, czemu nigdy nie słyszę Andrzeja SP8AB, a z kontekstu innych wypowiedzi wynika, że był przy głosie i na żywo był słyszany. A co ze streamingiem, którego próby, jak widzę z wcześniejszych postów, były robione przed laty? Udało się ostatecznie uruchomić? Jest to gdzieś dostępne? Hmm ... a tak w ogóle fajne byłoby jakby znalazł się ktoś mający techniczno - finansowe możliwości, kto uruchomiłby w Lublinie webSDR chociażby tylko na pasma 2 i 0,7 m. No cóż, pomarzyć dobra rzecz, marzenia są za darmo ... Pozdrawiam ... już prawie wiosennie ... Mietek SP8-20-130 |
|
|
SP8UFT |
Dodany dnia 13/03/2016 08:03
|
Członek OT 20 PZK Postów: 212 Data rejestracji: 10.02.2010 |
1. Nie słychać Andrzeja, bo to on nagrywa większość komunikatów i widać technologia jest taka, że nie może nagrać siebie. 2. Co do streamingu to nie mam wiedzy trzeba by pytać tych co przy tych "grzebali". 3. Jest wyście ......."ryżowiec" i będzie działać ........a może ktoś ma na zapasach wojennych 315-kę lub Tona z obsadzonym przemiennikiem. Jak widać możliwości jest sporo. SP8JRE dostał eksmisję z pawlacza więc przytargał swoje graty do nas. Jest 4 Tony tylko pewnie bez kwarców na przemiennik. Jak znajdziesz kwarce i mechanika co Ci to uruchomi to z swojej strony nie widzę problemu, żebyś stał się posiadaczem jednego z nich. 73! Tomek
http://sp8uft.blo... |
|
|
SP8MS |
Dodany dnia 13/03/2016 08:25
|
Nowy na forum Postów: 19 Data rejestracji: 21.01.2015 |
Cześć Tomku! Mam nadzieję, że zastosowałeś planowaną kurację antygrypową i pojawisz się w "Sonatinie" to porozmawiamy chwilę. W punkcie 3, jak dla mnie, zawarłeś za dużo technicznych zawiłości, musisz mi cokolwiek "pojaśnić". Do zobaczenia ... M. |
|
Strona 2 z 2: 12
Przejdź do forum: |