Zobacz temat |
pasożyt
|
|
SP9AKI |
Dodany dnia 14/03/2010 23:24
|
Nowy na forum Postów: 20 Data rejestracji: 13.04.2009 |
Witam . Nabyłem gotową Librę na pasmo 3,5 MHz w/g pomysłu SP5DDJ . Podoba mi się ta konstrukcja z małym wyjątkiem . Posiada jeden dość silny sygnał produktów nieplanowanej przemiany na częstotliwości ok. 3512,4 KHz . Wolałbym za bardzo nie " kopać " w tym TRX bez potrzeby . Czy ktoś z Kol. spotkał się z podobnym problemem i co najważniejsze wyeliminował go ? Jakie sygnały " są matką i ojcem " tego zjawiska ? vy 73! Jacek |
|
|
M0WQX |
Dodany dnia 15/03/2010 01:02
|
Często piszący Postów: 258 Data rejestracji: 25.05.2006 |
To rzeczywiście pytanie do osób, które spotkały się z tym problemem. O ile nie jest to produkt pochodzący z zewnątrz to skłoniłbym się do przejrzenia generatora Nawet całkiem sprawne "na mierniku" tranzystory polowe mogą podwzbudzać się. Patrząc na schemat i analizując "pasożyta" na tej właśnie częstotliwości odkładam na bok pomysł, że połową częstotliwości pojedynczego rezonatora jest 3840 MHz Tak więc mamy tu malutki problem. Może rzeczywiście ktoś z kolegów podpowie lub rzuci konkretem |
|
|
SP8LBK |
Dodany dnia 15/03/2010 09:56
|
Członek OT 20 PZK Postów: 315 Data rejestracji: 22.12.2007 |
U mnie we wszystkich radiach jest podobna sytuacja w ok. 3.512Mhz ale doszedłem, że to smieć "po zasilaniu" jednego z PCtów. Po założeniu kilku ferrytów na kable zasilające da się juz słuchać. Jacku SP9AKI. 1. Odłącz o radia antenę. 2. Radio podłącz to akumulatora 3. Powyłączaj wszystkie elektryczne graty w domu, które mogą być żródłem takiego sygnału. Wówczas wyeliminujesz wszelkie źródła zewnętrzne. Jeśli nie będzie żadnej róznicy proponuję napisać maila do Włodka SP5DDJ [mail][/mail] http://sp5ddj.pl/ Vy 73'
Andrzej SP8LBK |
|
|
SP9AKI |
Dodany dnia 15/03/2010 10:16
|
Nowy na forum Postów: 20 Data rejestracji: 13.04.2009 |
Witam . Ja podejrzewam wpływ skali cyfrowej , ale w pierwszym poście nic nie chciałem sugerować . Może odezwie się jakiś szczęśliwy posiadacz Libry . U mnie słychać to bardziej wyraziście bez podłączonej anteny . Zamierzam dokonać prób pracy z akumulatora i bez licznika częstotliwości na początek . vy 73! Jacek |
|
Przejdź do forum: |