Zobacz temat |
Skedy CW
|
|
sq8luv |
Dodany dnia 09/04/2013 18:34
|
Nowy na forum Postów: 11 Data rejestracji: 25.08.2011 |
W imieniu moim i innych OMs zapraszam na skedy, które odbywają się codziennie na QRG 3.545 MHz (plus minus QRM) od godz. 21:00 LT. Celem jest przyjemne spędzenie czasu na paśmie z kolegami przy kluczu i doskonalenie umiejętności odbioru i nadawania telegrafii otwartym tekstem. Przyjęliśmy zasadę, że pierwsze 15 - 20 minut obowiązuje wolne tempo (16 - 18 wpm), dla osób uczących się tej emisji i jeśli w tym czasie nikt się nie zgłosi do łączności QRS, podnosimy prędkość, ale zawsze tempo dostosowywane jest do korespondenta (zdarza się 15wpm, ale zdarza się i 60wpm, każdy jest mile widziany ) Regularne codzienne spotkania wieczorne odbywają się już od co najmniej półtora roku, ale pomimo stałej grupki bywalców, miłe widziani są nowi kompani do zabawy. Również od jakiegoś czasu spotykamy się w okolicach 7.021 MHz codziennie rano o godz. 09:00 czsu lokalnego. Jeszcze raz serdecznie zapraszam. Krzysztof P.S. Przepraszam jeśli to zabrzmiało zbyt oficjalnie, ale to już wina mojej polonistki z podstawówki, przybywajcie! Edytowane przez sp8gsc dnia 21/04/2013 09:54 |
|
|
sq8luv |
Dodany dnia 07/07/2014 17:03
|
Przypominam, że wieczorami od godz. 21:00 LT odbywają się skedy CW na 3.545 MHz. Są to z założenia skedy QRS. Jeśli na częstotliwości jest cisza i nikt nie odpowiada na nasze CQ, warto zajrzeć na 7.018 - 7.022 MHz, czasem tu się zbiera towarzystwo. Natomiast żucie szmat QRQ ma miejsce popołudniami, od abt 14:00 LT na 7.022 MHz. Zapraszam w imieniu "grupy" ZAPROSZENIE_1 ZAPROSZENIE_2 |
|
|
sp8gsc |
Dodany dnia 07/07/2014 17:25
|
Członek OT 20 PZK Postów: 452 Data rejestracji: 08.06.2006 |
cicho nagrane te zaproszenia na QRQ strasznie szybko, tak bez przygotowania to prawie nic nie odebrałem 73 Krzysztof
|
|
|
sq8luv |
Dodany dnia 07/07/2014 17:46
|
To mniej więcej dyżurne tempo naszych skedów QRQ, abt 50 wpm (poniżej tej prędkości, Ryszard SP9DBA pyta czego nadaję QRS... . Zresztą, od mniej więcej takiej prędkości zaczyna się dobrze czytać CW, bez potrzeby "składania" liter. Kwestia osłuchania się trochę i nie ma problemu (też po weekendzie jestem nie w formie, więc nie jest to idealne nadawanie i zrobiłem dwa błędy). Oczywiście zawsze można zwolnić, to ma być przyjemność dla wszystkich korespondentów. Rysiek często wspomina Cię Krzysztof i czeka kiedy pojawisz się na 7022 kHz, Prawdopodobnie tego lata odwiedzi mnie swoim skuterem, więc pojawimy się na pewno u Ciebie P.S. Tak, nagrania nie najlepsze, coś mi strasznie "brumiało"podczas tego zabiegu, chociaż kable ok. Więc przepuściłem to przez moją CW KONSOLĘ ale niestety ucierpiał na tym trochę sygnał z innej strony. Jak uznasz, że kiepskie bardzo, to można te linki wyrzucić, zaproszenie natomiast ponawiam do wszystkich zainteresowanych |
|
Przejdź do forum: |