Zobacz temat |
Praca w zawodach RDXC 2015
|
|
sq8bgr |
Dodany dnia 22/03/2015 23:22
|
Członek OT 20 PZK Postów: 135 Data rejestracji: 07.12.2011 |
Wrzucam jako ciekawostkę, dla wszystkich obawiających się pracy w zawodach, film z nagranymi kilkoma łącznościami z RDXC 2015. W zawodach biorę zawsze udział dla zabawy, i tak było tym razem. Postanowiłem popracować mocą 5 W, głównie na 15 m, troszkę na 10 m, a wieczorem jak wyższe pasma "milczą" na 80 i 40 m. Zawodnik ze mnie niespecjalny, ale jak widać można robić dalekie łączności bez użycia kilowatów. Film kręcony telefonem, więc wybaczcie kiepską jakość. YouTube Video Arek, SQ8BGR. Pozdrawiam.
|
|
|
SP5ELA |
Dodany dnia 23/03/2015 12:54
|
Nowy na forum Postów: 47 Data rejestracji: 16.01.2010 |
To bardzo fajny materiał dydaktyczno-szkoleniowy. Przy okazji - część aparatów foto i kamer fatalnie się synchronizuje dla kolorów wyświetlaczy TRX-ów. Nie chce złapać ostrości i zanikają kolory wyświetlacza. 73 Zygi SP5ELA
|
|
|
sq8bgr |
Dodany dnia 23/03/2015 13:37
|
Członek OT 20 PZK Postów: 135 Data rejestracji: 07.12.2011 |
Na materiał dydaktyczno-szkoleniowy to raczej się nie nadaje, raczej to tylko taka ciekawostka, dla tych co uważają, że tylko kilowaty dają satysfakcję z pracy w zawodach. Ja generalnie nie pracuję QRP, zazwyczaj używam standardowych 100W, tu dla ciekawości chciałem podziałać na 5W i mogę stwierdzić, że tylko niewielki procent był stacji do których się nie dowołałem mimo, że tłoku nie mieli i wołali CQ. Co do wyświetlacza to niestety mój transceiver stoi w szafce i jest to dosyć ciemne miejsce do fotografowania a wyświetlacz świeci zbyt jasno by automatyka sobie radziła. By jako tako widać było co jest na wyświetlaczu, zbliżałem tel do radia a to skutkowało niestety słabą ostrością, odległość prawie MAKRO. Zmieniłem kolor podświetlenia i wydawało się ciemniejsze ale jakiejś specjalnej poprawy podczas kręcenia nie zauważyłem. Arek, SQ8BGR. Pozdrawiam.
|
|
Przejdź do forum: |