Zobacz temat |
E4/OM2DX
|
|
M0WQX |
Dodany dnia 19/12/2007 22:58
|
Często piszący Postów: 258 Data rejestracji: 25.05.2006 |
Każdy kto słucha pasma wie doskonale, że stacja jest słyszalna na każdym paśmie i praktycznie każdą emsją. Nie wiem tylko czy w EU jest odczuwalny efekt "zatkania". To dziwne określenie wynika u mnie z faktu, że stacja pracuje z 30kHz splitem na paśmie 40m. Split jak split, ale ten split jest od 1 do 30kHz, co oznacza, że połowa pasma u mnie jest totalnie zatkana stacjami z EU. Praktycznie wyłaczony jest cały odcinek pasma SSB. Nie wiem czy o jakieś nadprzyrodzone zjawisko i jutro mają wymazac ten kraj z atlasów i encyklopedii. Pracować na 40m po prostu u mnie sie nie da. Nie mam miejsca w częsci SSB wogóle. Jestem ciekaw czy u kolegów tez jest tak słyszalny ten młyn. |
|
|
SP8BWR |
Dodany dnia 20/12/2007 12:19
|
Członek OT 20 PZK Postów: 160 Data rejestracji: 16.03.2007 |
Zrobiłem tą Palestynę na 7 i 3,5 - split istotnie jest duży ale nie zawsze tak bardzo "rozciągnięty". Widocznie jak korespondenci dają operatorowi "popalić" to split jest zwiększany. Obie łączności dotyczą CW i w przypadku 7-ki wynosił 5 - 15 up czyli raczej typowo. Na SSB nie słuchałem - bo mi QSO nie jest potrzebne. Wielka szkoda, Marku że Cię tak przytykają Hi.
Dziadek Andrzej SP8BWR
www.sp8bwr.com |
|
|
M0WQX |
Dodany dnia 20/12/2007 22:24
|
Często piszący Postów: 258 Data rejestracji: 25.05.2006 |
Istotnie kraj to niespotykany zbyt często w eterze. No nic jeszcze popracuje trochę (około 1 miesiąca). Mam nadzieje że E4 wyrobi na QSL. O ile nie zarząda directów. |
|
Przejdź do forum: |